За кашлицата

Без значение дали кашлицата е влажна (продуктивна) или суха (непродуктивна), тя винаги е досадна и неприятна!

Кашлицата като симптом

Първо се появява сухата, дразнеща кашлица, а при задълбочаване на заболяването кашлицата може да премине във влажна (продуктивна). Но независимо каква е, тя винаги е досадна и неприятна. Кашлицата е типичен симптом на настинката и може да бъде особено обезпокоителна през нощта. Не трябва да се чака кашлицата да отмине сама - тя трябва да бъде лекувана подобаващо!

Типични причини за кашлица

Има два вида инфекции на дихателните пътища, които може да съпровождат обикновената настинка:

  • инфекции на горните дихателни пътища, като например ринит или синузит;
  • инфекции на бронхиалните пътища, като например бронхит.

В тези случаи кашлицата често е симптом на остра инфекция на горните и/или долните дихателни пътища. Тези инфекции са причинени от вируси и обикновено продължават от няколко дни до две седмици. Такива вирусни инфекции се проявяват по-често при студено време, но е възможно да се появят и през лятото.

Етапи на настинката

stages of cough bulgariaГрафика: Етапи на кашлицата и активни съставки на Бронхостоп Сироп и Сине

Най-общо казано, кашлицата се дели на две категории: суха (непродуктивна) и влажна (продуктивна). Не винаги е лесно да се направи разлика между суха и влажна кашлица, още по-трудно е в периодите, когато сухата и влажната кашлица се застъпват.

Сухата кашлица се изразява в глождещи и дразнещи кашляния, предизвикани от раздразнение в гърлото, причинено от чужди частици, прах или инфекция на гърлото. При този вид кашлица липсва наличието на секрет или храчки. Сухата кашлица обикновено се лекува с антитусиви – лекарства, които потискат кашличния рефлекс.

Влажната (продуктивна) кашлица се характеризира с образуването на секрет или храчки в белите дробове. Кашличният рефлекс е механизъм за изхвърляне на тези храчки от дробовете. Продуктивната кашлица обикновено се лекува с експекторанти, които спомагат за изхвърляне на секретите чрез кашлица.

Започнете лечението рано!

Ранното лечение е важно, защото в противен случай инфекцията може да премине в по-тежка форма (например бронхит). Бактериите често се възползват от отслабената в резултат на вирусната инфекция имунна система. Това може да доведе до допълнителна бактериална инфекция (т.нар. вторична бактериална инфекция). Белег, който може да помогне да се разпознае дали инфекцията е бактериална или вирусна, е цветът на секретите.

При вирусните инфекции секретите са слузоподобни и белезникави. “Обикновената настинка” най-често е причинена от остра вирусна инфекция. Типичните симптоми на настинката са кашлица, хрема, възпалено гърло, понякога мускулни болки, главоболие и повишена температура или треска.

При бактериалните инфекции храчките имат жълто-зеленикав цвят.

В случай че симптомите продължават повече от пет дни, незабавно потърсете лекарска помощ, тъй като може да се наложи лечение с антибиотици.

Има билколечение на кашлицата!

Билковите продукти, съдържащи екстракти от мащерка или лечебна ружа, имат дълга традиция на употреба при лечението на кашлица. Мащерката притежава секретолитично и спазмолитично действие. Освен това повишава активността на ресничките в бронхите, което улеснява експекторацията (изхвърлянето на секретите). Екстрактът от корени на лечебна ружа успокоява раздразненото гърло и по този начин помага за облекчаване на кашлицата.