Лечение при настинка

Няма реална защита срещу вирусите, но можете успешно да лекувате досадните симптоми на настинката!

cold remedies
Няма реална защита срещу вирусите...

...но можете успешно да лекувате досадните симптоми на настинката!

Настинките са сред най-честите заболявания. Вирусите, причиняващи настинка, ни нападат безпощадно до четири пъти годишно, а децата дори и по-често. При децата до десет проявления годишно са съвсем нормални. Тъй като има над 300 различни вида вируси, дори и да сме калени срещу дадена инфекция, това не означава, че имаме траен имунитет. Въпреки че няма нищо, което може да се направи срещу вирусите, причиняващи настинки, симптомите на настинката могат да се лекуват доста успешно и така да се облекчи състоянието на малките и големи пациенти! Дори и да няма реална защита срещу вирусите, все пак можете успешно да лекувате симптомите на настинката, така че да се насладите на деня си въпреки нея!

Типични симптоми и продължителност на настинката

Наред със симптоми като хрема и болки в гърлото, а понякога и висока температура или втрисане, симптоми на настинка може да са и досадното главоболие, болка в мускулите и болки по цялото тяло. Човек просто се чувства отпаднал. Има една поговорка относно продължителността на настинката: "Идва за три дни, отсяда за три дни и три дни си тръгва“. Вярно е! Настинките ни притесняват за около седмица - и в повечето случаи отшумяват самостоятелно след това.

Обичайно лечение

Първоначално простудата се проявява чрез дразнене в гърлото и леко втрисане. След това се появява и хремата. След един или два дни възпаленото гърло и хремата се влошават. Задебеляването на лигавицата на носа затруднява дишането. В този момент доста често пациентите се оплакват и от главоболие и/или болки по цялото тяло. Около четвъртия ден, след като вирусите стигнат до бронхите, инфекцията се утежнява и от мъчителна кашлица. Втрисането (или високата температура), наблюдавано при много пациенти, е друга последица от инфекцията.

Предотвратяване на заразяването

Настинките се предават от човек на човек чрез капки секрет, съдържащи вирусите, причиняващи настинка. Хората кашлят или кихат срещу вас. Всеки път, когато това се случи, милиони вируси се изстрелват във въздуха, фините капчици се разпространяват за минути, докато самите вируси в тях могат да се задържат там в продължение на часове. С всеки поет дъх, вирусите навлизат в дихателните пътища на околните. Или пък се ръкувате с някой, който страда от настинка, а по-късно докосвате устата си. Съвсем наскоро учените разкриха, че ръцете са огромен резервоар за предаване на вируси!

Честото миене на ръцете е първата стъпка за предпазване от заразяване. Силната имунна система ще се погрижи за останалото - с други думи, тя ще пребори останалите вируси. Известно е, че слабата имунна система е много по-вероятно да се поддаде на настинката! Особено по време на студения сезон е важно да се приемат достатъчно количество витамини и да се консумират пресни плодове и зеленчуци по няколко пъти на ден! Имунната система се засилва и от подходящи упражнения и достатъчно сън.

Разпознавайте и избягвайте съюзниците на настинката!

Ниските температури могат да повишат риска от настинка: ниските температури отслабват защитните сили на организма чрез ограничаване на кръвния поток през лигавицата. Измръзването на краката може да е сигнал за тялото, който да доведе до свиване на кръвоносните съдове.

Прекалено топлите помещения също могат да създадат условия за настинка: топлият въздух изсушава лигавиците - най-важните бариери срещу микроорганизми, правейки ги по-малко устойчиви срещу микробите. Вирусите могат да проникнат и да се настанят по-лесно.

Стресът също отслабва защитните сили на организма неимоверно много: понижаването на нивото на стрес, например чрез редовни релаксиращи упражнения през деня, помага за укрепването на имунната система и защитните сили на организма!

Как да разпознаете грипа?

В случай на настинка основните симптоми са хрема, болезнено гърло и главоболие. Това заболяване може да се появи през цялата година. Инфлуенцата, по-известна като грип, се проявява само по време на епидемия, когато грипните вируси се разпространяват. Когато става дума за инфлуенца, грипът се разпространява сравнително бързо и протича тежко, като е придружен от висока температура, която доста често не реагира изобщо или реагира слабо на лечение. Друг важен показател е силната мускулна болка. Важно е лечението да започне бързо, защото в противен случай грипните вируси могат да нахлуят в организма още по-лесно и да бъде загубено жизненоважно време в борбата срещу тях.

Инфекциозни заболявания, като грипа, се предават от човек на човек. Поради риска от заразна инфекция, СЗО (Световната здравна организация) препоръчва ваксини, с които всеки да се защити и така да се прекъсне разпространението на болестта. Ваксинирането е особено препоръчително при малки деца, възрастни хора, бременни жени и при пациенти с подлежащо заболяване или с риск от усложнения. Тъй като грипните вируси изключително бързо се променят, всяка година се появяват нови разновидности. Затова ваксинирането трябва да се повтаря на годишна база.

Как да облекчим симптомите?

Aко все пак настинете, следващите стъпки могат да ви помогнат да облекчите симптомите!

 • Достатъчно почивка – умствена и физическа
 • Достатъчно сън
 • Доказани домашни лекове като например студени компреси за гърлото, промивки, инхалация...
 • Достатъчно свеж въздух
 • Достатъчна влажност в помещенията

Не пушете при никакви обстоятелства, защото токсичните вещества от тютюнопушенето допълнително вредят на вече атакуваните от вируси лигавици.

Трябва да посетите лекар, ако...
 • настинката продължава повече от пет - седем дни
 • имате висока температура или температурата и болката се задържат за повече от два дни въпреки лечението
 • храчките, които изкашляте, са с жълто-зеленикав цвят. В такъв случай може да имате и бактериална инфекция, която в някои случаи се лекува с антибиотици
 • гърлото става доста болезнено или болката продължава повече от три дни
 • наблюдавате бели до жълти петна върху езика или лигавицата на гърлото, защото това може да е сигнал за гъбична инфекция
 • имате гнойни налепи по сливиците
Какво да направим, за да се предпазим?
 • Пийте най-малко два литра вода на ден! Това поддържа лигавиците влажни! Сухата лигавица е най-благоприятната среда за поява на бактерии и вируси.
 • Уверете се, че спортувате достатъчно, най-добре навън, на чист въздух! Това важи и за студения сезон - не забравяйте да носите топли дрехи! Когато излизате навън през есента и зимата слагайте шал, ръкавици и шапка. Много от топлината се губи през зимата, особено през главата.
 • Направете така, че да имате достатъчен и спокоен сън! Проучванията показват, че достатъчният сън предпазва от инфекции! Нужната продължителност на съня е различна за различните хора, но обикновено варира между шест и десет часа. “Пазенето на леглото” е от огромно значение при лечението на настинка, грип и други инфекциозни заболявания.
 • Балансирана диета! Това включва и достатъчен прием на витамини. Приемът на витамини, закупени от аптеката, също помага.
 • Калявайте имунната си система с редуване на горещи и студени душове, сауна и упражнения за издръжливост.
 • Мийте ръцете си по няколко пъти на ден.
 • Проветрявайте стаите редовно и се грижете въздухът да не се изсушава.
 • Ако е възможно, през есента и зимата избягвайте големи струпвания на хора. Това е мястото, където дебнат множество простудни вируси!